Tko su ulagači na P2P platformi?

P2P FINANCE poduzećima s viškom likvidnih sredstava nudi alternativu bankovnim depozitima - kratkoročni plasman novčanih sredstava putem kupnje tražbina u raspršeni portfelj niskorizičnih tražbina (zajmovi do SME poduzeća i nedospjela potraživanja) s atraktivnim prinosima. Novčana sredstva ulagača/kupca tražbina automatski se plasiraju u kupnju tražbina na temelju njihovih unaprijed definiranih postavki. 

P2P platforma određena je prije svega za domaće pravne subjekte i nije namijenjena fizičkim osobama. Fizička osoba na P2P platformu može uložiti isključivo putem Alternativnog investicijskog fonda koji je osnovan u svrhu ulaganja na naše platforme u Sloveniji i u Hrvatskoj. Ulaganje u alternativni investicijski fond namijenjeno je za profesionalne ulagatelje (fizičke i pravne osobe), ali najmanji ulog u takav fond je 150.000,00 EUR.

Ulagači u tražbine na P2P platformi su domaća i strana poduzeća te poduzetnici koji zbog prirode svog poslovanja imaju višak novčanih sredstava ili koja imaju sezonski karakter poslovanja te želju i mogućnost za sigurnim i disperziranim ulaganjem novca s niskim rizikom. To su poduzeća koja traže alternativni oblik ulaganja, a nemaju previše vremena za dnevno praćenje volatilnih tržišta vrijednosnica- takozvani pasivni ulagači. Prije svega P2P platforma  namijenjena je onima koji žele imati fiksne prinose na svoja ulaganja. Ulagači na P2P platformi su javne korporacije, profesionalni investitori, privatne tvrtke različitih profila i institucionalni investitori kao što su osiguravajuća društva te fondovi. 

Putem P2P platforme ulagači mogu očekivati fiksne neto prinose na godišnjoj razini od 5 do 12%.

Trenutačno postoji velika volatilnost na tržištu kapitala te povijesno najniže kamatne stope na depozite kod banaka. Tržište nekretnina nije sigurno kako je bilo prije potresa i COVID-19 krize. Zbog potresa promijenile su se preferencije kupaca koji se sada sve češće odlučuju na kupovinu preskupe novogradnje. U posljednjih nekoliko godina, a osobito nekoliko mjeseci, sve veći broj investitora se opredjeljuje za špekulativne oblike ulaganja u kriptovalute, a mnogi od njih su neiskusni i neinformirani, što može dovesti do skupih pogrešaka. Ulaganje putem P2P platforme predstavlja alternativu postojećim oblicima ulaganja koja na jednostavan, a siguran način, rješava probleme ulagača s jedne strane, a s druge strane i poduzećima s manjkom likvidnosti.

P2P FINANCE d.o.o. u vlasništvu je poduzeća BORZA TERJATEV d.d. iz Ljubljane, koje je od 2016. slovenskim pravnim subjektima putem P2P platforme omogućilo više od 320 milijuna eura obrtnih sredstava, a ulagačima ukupno više od 2 milijuna eura neto prinosa. 

Posjetite P2P platformu na www.p2pfinance.hr i provjerite prinose na ulaganja.

 

Prijavite se na naše novosti