Svijet se mijenja i mi se mijenjamo s njim

Suvremeni oblici financiranja. Zašto i kako djeluju?

Grčki filozof Heraklit tvrdio je da je jedina konstanta u životu promjena. Značenje tvrdnje vrijedilo je još u doba stare Grčke, a vrijedi i danas – promjene se nastavljaju događati i događaju se sve češće i brže. Od pristupa internetu velikom brzinom i bilo gdje, elektroničkih ugovora, potpisa do samovozećih vozila i pametnih robota. 

Posljedica stalnih promjena, čak i u promjeni poslovanja poduzeća, mogu se uvelike pripisati suvremenoj tehnologiji koja se razvija stalno i nevjerojatnom brzinom, istražujući nove mogućnosti i mijenjajući naše živote i poslovanje. Sjećate li se pisaćih strojeva, telefaksa i fiksnih telefona? Koje od ovih uređaja i danas redovito koristite? Jeste li znali da je prvi pametni telefon po imenu Simon predstavljen prije samo nekoliko desetljeća? Danas se međutim na naš pametni telefon ne prebacuje  samo kalendar, e- pošta i konzultant za osobni fitness, već i naš novčanik. 

Sjećate li se pisaćih strojeva, telefaksa i fiksnih telefona? Koje od ovih uređaja i danas redovito koristite? Izvor fotografije pexels.com

Suvremena tehnologija i financijske usluge

Suvremena tehnologija zasigurno nam je omogućila brži i učinkovitiji pristup financijskim rješenjima, a cijeli poslovni proces možemo odraditi online što je posebno pogodno u ovo vrijeme epidemije koronavirusa kada izbjegavamo svaki nepotrebni kontakt.

Prošli su dani kada smo osobno podizali novac, obavljali transakcije i druge poslove u banci na šalteru. U današnjem poslovnom svijetu teško je poslovati bez e-pošte, elektroničkog potpisa i internetskog bankarstva. Bez svih ovih rješenja jednostavno ne bi bilo moguće neometano obavljati posao. Razvojem informacijske tehnologije, modernizacija tradicionalnih bankovnih i financijskih usluga za poduzeća nije samo dobrodošla već je i nužna. Upravo razvojem moderne tehnologije uz potporu zakonodavstva danas nam praktički omogućuje brža i jednostavnija rješenja. U današnje vrijeme banke se suočavaju s ubrzanom digitalizacijom koju je teško slijediti zbog regulatornih ograničenja te njihove veličine i tradicije, a suočavaju se s raznim preprekama. Zahtjevi tržišta s ubrzanim tehnološkim razvojem, korisnici su neumoljivi, a kao odgovor na ove potrebe u cijeloj Europi pojavljuju se  inovativni financijsko-tehnološki startup-ovi koji  brzo  mogu odgovoriti na potrebe korisnika i lako prilagoditi svoje usluge sve zahtjevnijim korisnicima.

Financijsko-tehnološko rješenje za poduzeća u Hrvatskoj

Jasno je da se promjene, unatoč tehničkim mogućnostima, ne događaju odjednom preko noći. Treba im vremena kada govorimo o financijskim uslugama i prije svega povjerenju korisnika, ljudi. Imajući na umu poduzeća i poduzetnike, s mogućnošću pristupa suvremenoj tehnologiji, 2011. pojavila se ideja o razvoju fintech poduzeća na slovenskom tržištu koja bi na jednom mjestu okupila ona poduzeća koja trebaju financiranje i ona koja imaju višak sredstava te žele ulagati transparentno i profitabilno. Ideja o P2P financiranju koje je kao takvo poznato u svijetu posljednjih 15-ak godina nastalo je na uzoru uspješne fintech platforme u inozemstvu (Marketinvoice iz Velike Britanije) te je 2016. u Ljubljani pokrenuta prva P2P platforma pod imenom Borza terjatev. S obzirom da je u vrlo kratkom roku Borza terjatev postala predvodnica fintech industrije u Sloveniji, prirodan slijed je bio proširenje i  na susjednu zemlju- Hrvatsku, gdje je takav oblik poslovanja 2019. bio još nepoznanica. Pod vodstvom tima financijskih stručnjaka na čelu  sa Sašom Breitenbergerom  P2P platforma se uspješno implementirala u postojeće hrvatske regulatorne okvire.

Suvremena tehnologija zasigurno nam je omogućila brži i učinkovitiji pristup financijskim rješenjima, a cijeli poslovni proces možemo odraditi online što je posebno pogodno u ovo vrijeme epidemije koronavirusa kada izbjegavamo svaki nepotrebni kontakt. Izvor fotografije pexels.com

Trgovanje na P2P platformi odvija se u potpunosti putem interneta i korištenje je vrlo jednostavno zahvaljujući modernoj tehnologiji.

 Uspjeli smo pronaći jednostavno financijsko rješenje i na jednom mjestu objediniti poduzeća kojima je potrebno financiranje s onima koja imaju višak likvidne imovine. 

Budući da je većina postupaka putem P2P platforme automatizirana, kompletan proces se obavlja u najkraćem mogućem roku bez administracije, troškova otvaranja i vođenja računa. Putem P2P platforme ulagači mogu u svakom trenutku jednostavno i profitabilno uložiti, a isto tako u svakom trenutku i povući slobodna neplasirana sredstva. Ulagači mogu ostvariti fiksne prinose od 5 do 12% godišnje bez obzira na fluktuacije na tržištu kapitala. Visina prinosa najviše ovisi o investicijskoj politici pojedinačnog ulagača odnosno odabranim kriterijima prema kojima se njihova sredstva plasiraju dalje u odgovarajuće tražbine.  

Kako se nositi s promjenama?

Tehnologija (htjeli mi to ili ne) nastaviti će se razvijati i ako želimo, učiniti će nam poslovanje  još lakšim i jednostavnijim. Istodobno s razvojem tehnologije, propisa, dostupnosti znanja i uređaja, a na kraju ali ne i najmanje važno, ljudi i naše navike moraju se mijenjati. I pojedinci i tvrtke sada imaju priliku stvoriti budućnost koja će biti na strani svih nas. Osim toga, naša je odgovornost stvoriti svijet u kojem će tvrtke i poduzetnici moći koristiti učinkovita suvremena financijska rješenja čija je svrha jednostavnije, transparentnije i učinkovitije poslovanje te im omogućiti rast i razvoj. Promjene su kako je Heraklit rekao - konstanta, neka nam budu i dobri prijatelji.

Posjetite P2P platformu na www.p2pfinance.hr i provjerite prinose na ulaganja.

Prijavite se na naše novosti